EDU.STOMATOLOGIE

Rezecție apicală: cum se realizează și când este indicată

rezectie
O infecție persistentă la rădăcina dintelui este o problemă semnificativă, iar tratamentul de canal poate să nu fie suficient în anumite situații. O posibilă soluție este rezecția apicală.

Această procedură vizează rădăcina infectată și reprezintă o șansă de a-ți salva dintele sau măseaua. În cele ce urmează, vom afla ce înseamnă rezecție apicală, când este indicată, cum se realizează și multe altele.

Ce este rezecția apicală

Rezecția apicală se referă la îndepărtarea unei infecții sau a unui chist care apare la rădăcina dintelui. Procedura se realizează atunci când tratamentele de canal nu au dat rezultate. De ce apare acest eșec? Există mai multe explicații: reversarea umpluturii de canal la rădăcina dintelui sau umplerea incompletă. În această fază, tratamentul cu antibiotice nu este suficient, deoarece cauza infecției nu a dispărut.

Prin urmare, infecția trebuie îndepărtată chirurgical prin rezecție apicală.

Porțiunea afectată din rădăcină este îndepărtată, alături de țesutul inflamat din jur, iar zona este apoi obturată, pentru a preveni noi infecții.

Ce beneficii are rezecția apicală?

Iată câteva dintre beneficiile rezecției apicale:

  • Salvarea dintelui/măselei - rezecția apicală este ultima soluție pentru a salva un dinte sau o măsea care, altfel, ar trebui extrasă. Astfel, îți poți păstra zâmbetul natural și poți evita nevoia de implant dentar sau punte dentară;
  • Reducerea durerii și a inflamației - țesutul inflamat de la rădăcina dintelui/măselei este cauza durerii, iar îndepărtarea sa poate oferi o ameliorare a durerii, inflamației și umflăturii;
  • Păstrarea osului maxilar - salvarea dintelui prin rezecția apicală poate contribui la menținerea sănătății osului maxilar și previne pierderea osoasă. În caz contrar, în absența dintelui, osul alveolar sau porțiunea din maxilar care oferă stabilitate dintelui, nu mai primește stimularea necesară și începe să se degradeze sau este reabsorbit;
  • Îmbunătățirea funcției dintelui - salvarea unui dinte natural contribuie la îmbunătățirea vorbirii, a capacității de a mușca și te ajută să ai un zâmbet natural.

👉 Abcesul dentar poate evolua într-o problemă gravă dacă nu este tratat la timp. Descoperă cum se trateaza corect abcesul dentar.

rezectie1

Când se realizează rezecția apicală?

Rezecția apicală este recomandată atunci când există o infecție sau o altfel de problemă la rădăcina unui dinte sau a unei măsele. În general, rezecția apicală se realizează în următoarele situații:

  • Când tratamentele de canal nu se pot realiza sau nu au avut rezultatele dorite - există situații în care infecția sau inflamația persistă chiar și după tratamentul de canal. Rezecția apicală poate fi necesară pentru a soluționa astfel de probleme, mai ales dacă infecția este recurentă;
  • Când există chisturi pe dinte;
  • Când există un corp străin - în cazuri rare, introducerea unor corpuri străine la rădăcina dintelui poate cauza infecție. Prin rezecție apicală se îndepărtează corpul străin, precum și infecția cauzată;
  • Când există o fractură la rădăcina dintelui - existența unei fracturi poate pune probleme tratamentului de canal. Intervenția poate fi folosită pentru a îndepărta porțiunea fracturată și pentru a elimina infecția.

Asupra căror dinți se realizează procedura?

Rezecția apicală poate fi realizată la toate categoriile de dinți, incisivi, canini, premolari (mai ales superiori) și molari. Asupra cărui dinte sau măsea se va realiza procedura este determinat de radiografie și de evaluarea stomatologului.

👉 Tu știi câți dinți ai și ce rol are fiecare? Descoperă de câte tipuri sunt dinții din articolul Cati dinti avem si ce rol are fiecare.

Ce să știi înainte de procedură?

Pentru că rezecția apicală este o procedură ceva mai complexă decât un tratament endodontic, deoarece trebuie secționată o parte din gingie și apexul radicular, este indicat să știi ce e de făcut înainte de intervenție:

  • Radiografia este obligatorie pentru a determina apexul radicular și a calcula unde să se realizeze intervenția;
  • Sunt recomandate clătiri cu soluții antiseptice înainte de rezecția apicală, iar dacă medicul consideră necesar, și administrarea de antibiotice;
  • Vorbește cu medicul dacă suferi de afecțiuni cardiace. În timpul operației, crește nivelul adrenalinei din corp, motiv pentru care este recomandat să îi spui stomatologului dacă ai hipertensiune arterială;
  • Evită consumul de cafeină înainte de intervenție.

👉 Radiografia dentară este esențială în numeroase procedurii stomatologice. Află mai multe despre realizarea sa din articolul Radiografia dentara panoramica. Cum se face si cand este necesara.

Cum se realizează rezecția apicală?

Procedura de chirurgie dentară se efectuează într-o singură şedinţă, sub anestezie locală şi constă în:

  • Secționarea unei porțiuni mici din gingie, pentru a descoperi rădăcina dintelui afectat și locul infecției;
  • Tăierea peretelui osos, pentru a ajunge la chistul sau granulomul de la vârful rădăcinii;
  • Extragerea zonei infectate și tăierea unor milimetri din capătul rădăcinii afectate de infecție;
  • Îndepărtarea osului care a fost contaminat (dacă este cazul) și eliminarea focarului de infecție la țesutul din apropiere;
  • Sigilarea zonei, pentru a preveni recidiva;
  • Aplicarea unui material de obturație și a unei membrane. În funcție de amploarea infecției, osul se va reface în 1-3 ani;
  • Coaserea gingiei prin suturi care se vor îndepărta după șapte zile sau folosirea de suturi resorbabile; acestea ar trebui să dispară după câteva săptămâni.

Complicații ale rezecției apicale

Deși stomatologul depune toate eforturile pentru ca rezecția apicală să se desfășoare în siguranță, riscul de complicații nu este nul, așa cum se întâmplă și în cazul altor tipuri de proceduri.

Însă, dacă alegi un chirurg cu experiență, poți reduce semnificativ riscurile asociate acestei proceduri. Chiar și în acest caz, însă, riscurile nu pot fi eliminate cu totul. Totuși, complicațiile grave sunt excepții și nu o regulă.
Iată care sunt câteva dintre complicațiile asociate rezecției apicale:

  • Hemoragie - pot apărea sângerări semnificative;
  • Infecție - poate apărea după câteva zile sau săptămâni de la rezecția apicală. Stomatologul poate recomanda antibiotice pentru a reduce riscul de infecție;
  • Recidiva chistului - infecția dintelui poate persista, în ciuda îndepărtării chistului. În acest caz, poate fi necesară extracția dentară;
  • Probleme sinusale - apar rar și doar pentru rezecțiile apicale realizate la dinții din maxilarul superior. Rezecția apicală este un factor de risc pentru sinuzita maxilară;
  • Probleme ale nervilor - nervul alveolar inferior este responsabil cu sensibilitatea labiomentală (zona dintre buza inferioară și partea inferioară a bărbiei). Apropierea sa de rădăcina dintelui cu problemă poate implica un risc de pierdere parțială sau totală a sensibilității acestui nerv. De cele mai multe ori, însă, problema este una temporară și trece după câteva săptămâni.

Recuperare post-rezecție apicală

Perioada de recuperare poate fi diferită de la o persoană la alta. Ca regulă generală, este indicat să urmezi recomandările medicului stomatolog. Este normal ca obrazul să se umfle după intervenție. De asemenea, după rezecția apicală sunt des întâlnite sângerările care pot persista câteva ore sau chiar până la prima noapte după operație.

Igiena orală este foarte importantă. Evită, însă, folosirea apei de gură timp de 24 de ore după rezecția apicală, cu excepția cazurilor recomandate de medic. După fiecare masă, este recomandat să cureți dinții și gingiile cu o periuță de dinți cu perii moi.

În general, durerea se ameliorează cu analgezice și antiinflamatoare și poate dispărea după câteva zile. Poți folosi gheață învelită în pansament steril, pentru a calma inflamația și durerea.

În primele zile, este recomandat să consumi alimente moi, care nu necesită mestecare, la temperatura camerei, nici prea calde, nici prea reci. Evită alimentele fierbinți, foarte sărate sau foarte acide. Evită tutunul și alcoolul. În special fumatul încetinește vindecarea și crește riscul de complicații.

Cât costă o rezecție apicală și unde se poate realiza?

O rezecție apicală costă 850 de lei. Se poate realiza la Regina Maria Dental Clinics (Caramfil, Rin, Piața Alba Iulia, Pitești, Turda, Constanța, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Craiova, Brașov, Cluj, Timișoara, Oradea).

Rezecția apicală este o procedură stomatologică standard, recomandată atunci când există o infecție la rădăcina dintelui care nu poate fi îndepărtată prin alte modalități mai puțin invazive. Deși procedura implică o intervenție chirurgicală, beneficiile salvării unui dinte sănătos  depășesc adesea riscurile.

Bibliografie:

  • Apical surgery: A review of current techniques and outcome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770245/
  • Apical surgery, https://flipbooks.leedsth.nhs.uk/LN002353.pdf
  • Jawbone loss, https://www.ofspittsburgh.com/procedures/bone-grafting/jawbone-loss-and-deterioration/
  • Endodontic management of an unusual foreign body in a maxillary central incisor, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3778635/
  • Endodontic management of a foreign body, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220107/